fbpx
<strong>Dita e Evropës</strong>

Dita e Evropës është një festë e dedikuar Evropës dhe identitetit evropian, e cila shënohet çdo vit më 9 maj. Kjo datë shënohet për të nderuar Deklaratën e Shumëanshme të Robert Shuman-it, një politikan francez, e cila u bë e njohur si themeluese e Bashkimit Evropian.

Deklarata e Shuman-it u bë publike më 9 maj 1950, dhe paraqiste një plan për krijimin e një institucioni evropian të përbashkët për kontrollin e prodhimit të çelikut dhe hekurit. Ky plan, i njohur si “Plani Shuman”, ishte një hap i rëndësishëm në procesin e integrimit evropian, duke filluar rrugën për krijimin e Bashkimit Evropian.

Që nga ajo kohë, Dita e Evropës është shënuar si një ditë që simbolizon paqen, bashkëpunimin dhe solidaritetin midis vendeve evropiane. Kjo festë ka një rëndësi të veçantë për BE-në, por edhe për vendet që nuk janë anëtare të BE-së, sepse simbolizon ideja e bashkëpunimit dhe bashkëjetesës midis të gjithë vendeve europiane.

Translate »